Вести


Ноември - месец на науката-2018

posted Sep 14, 2018, 9:38 AM by МГД администратор   [ updated Sep 14, 2018, 9:39 AM ]

Соопштение 
13.09.2018

Почитувани ученици, наставници и родители,

Ве повикуваме и оваа година да се вклучите во манифестацијата за популаризација на природните науки „Ноември - месец на науката“, во организација на Македонското биолошко друштво (МБД), Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија (СХТМ), Друштвото на физичарите на Република Македонија (ДФРМ), Сојуз на математичари на Македонија (СММ), Македонското географско друштво (МГД), Македонското астрономско друштво (МАД), Скопското астроном­ско друштво (САД), Македонското еколошко друштво (МЕД), Истражувачкото друштво на студенти биолози (ИДСБ) и Природно-математичкиот факултет (ПМФ). 

Настанот е наменет за учениците од основните и средните училишта и наставниците по природни науки, биологија, хемија, географија и математика. Оваа година настанот ќе се одржува на Природно-математичкиот факултет во Скопје во текот на три дена во ноември 2018 година и тоа:

·       10. ноември за ученици од I-VI одделение

·       17. ноември за ученици од VII-IX одделение и

·       24. ноември за ученици од I-IV година

и ќе вклучува повеќе настани:

- научно-популарни предавања,

- натпревар во експеримент/изработка/ симулација/модел од ученик (во понатамошниот текст – експерименти),

- презентации на искуства од наставници,

- работилници,

- посета на лаборатории на ПМФ и

- други активности. 

 

*Делот од настанот „Ноември - месец на науката“ од областа на физика за учениците од основните и средните училишта ќе се одржи во рамките на 42. Школа на млади физичари која ќе се одржи 9. и 10.  ноември (информации за организација и пријавување: http://dfrm.org ).

 

За учество на настанот секој ученик и секој ментор/наставник треба да се пријави најдоцна до 15 октомври (петок) 2018 година со пополнување на електронска пријава на: https://biologija.yolasite.com (во полето НОЕМВРИ-МЕСЕЦ НА НАУКАТА).

 

Пријавувањето ќе започне од 17. септември (понеделник).

 

Еден експеримент се изведува од еден или најмногу двајца ученици.

Во формуларите, покрај учениците се пријавуваат и менторите со пополнување на следните формулари:

пријава за експерименти 10. ноември за ученици од I-VI одделение

пријава за експерименти 17. ноември за ученици од VII-IX одделение

пријава за експерименти 24. ноември за ученици од I-IV година

.

Наставниците (освен како ментори) може да учествуваат со презентација со пополнување на соодветниот формулар за презентацијата даден погоре во текстот при што со една презентација се пријавува еден наставник.

 

Пополнувањето на образец со опис на експериментите (на учениците) или презентацијата (на наставниците) кој може да го најдете на https://biologija.yolasite.com (во полето НОЕМВРИ-МЕСЕЦ НА НАУКАТА) треба да се испрати на e-mail: mesec.na.nauka@gmail.com  најдоцна

-       до 15. октомври (за основно - I - VI одд.) 

-       до 22. октомври (за основно - VII, VIII и IX одд.) и

-       до 26. октомври (за средно).

За дополнителни информации испратете порака на mesec.na.nauka@gmail.com

Котизацијата за учество на настанот треба да се уплати најдоцна до 26.октомври 2018 година (петок) (пример уплатница е дадена на https://biologija.yolasite.com (во полето НОЕМВРИ-МЕСЕЦ НА НАУКАТА) (за групна уплата да се достави список на дадениот e-mail) и изнесува:

·            за ученик – 300 денари и вклучува учество на еден ученик со еден експеримент.  Ученик има право да се пријави на настанот без експеримент и да учествува во другите активности.

·            за наставник – 300 денари.

Секој ученик и секој наставник кој ќе учествува на „Ноември - месец на науката“ ќе добие сертификат за учество на настанот, а ќе бидат доделени дипломи и награди на најдобрите учесници на натпреварот во експериментите од одредена област, како и на нивните ментори. 

ЗАЕДНО ДА УЧЕСТВУВАМЕ ВО АФИРМАЦИЈА НА НАШИТЕ НАУКИ!

Со почит,

 

Проф. д-р Сузана Диневска-Ќовкаровска, претседател на МБД
Проф. д-р Зоран Здравковски, претседател на СХТМ
Проф. д-р Боце Митревски, претседател на ДФРМ
Проф. д-р Алекса Малчески, претседател на СММ
Проф. д-р Билјана Апостоловска-Тошевска, претседател на МГД 
Проф. д-р Олгица Кузмановска, претседател на МАД
Мартин Стојановски, претседател на САД
Проф. д-р Славчо Христовски, претседател на МЕД
Моника Димиќ, претседател на ИДСБ

Проф. д-р Ицко Ѓоргоски, декан на ПМФ

Резултати од државниот натпревар по географија 20/04/2018

posted Apr 20, 2018, 6:22 AM by МГД администратор   [ updated Apr 20, 2018, 8:36 AM ]


доколку не ви се отвора pdf документот, отворете ги сликовните фајлови 1 2 3 4
(рок за приговори - 20/04/2018 до 17:30 часот, во канцеларијата на Претседателот на МГД)

Резултати-средни стручни училишта-државен натпревар по географија 20/04/2018 
(рок за приговори - 20/04/2018 до 17:00 часот, во канцеларијата на Претседателот на МГД)

Резултати-средни гимназиски училишта-државен натпревар по географија 20/04/2018 
(рок за приговори - 20/04/2018 до 16:30 часот, во канцеларијата на Претседателот на МГД)

РЕЗУЛТАТИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР ПО ГЕОГРАФИЈА 2018- СКОПСКИ РЕГИОН

posted Mar 17, 2018, 10:09 AM by МГД администратор   [ updated Mar 17, 2018, 10:10 AM ]

1-ОСНОВНИ УЧИЛИШТА - РЕЗУЛТАТИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР ПО ГЕОГРАФИЈА 2018- СКОПСКИ РЕГИОН
2-СРЕДНИ УЧИЛИШТА - ГИМНАЗИСКО ОБРАЗОВАНИЕ - РЕЗУЛТАТИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР ПО ГЕОГРАФИЈА 2018- СКОПСКИ РЕГИОН
3-СРЕДНИ СТРУЧНИ УЧИЛИШТА-РЕЗУЛТАТИ ОД РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРЕВАР ПО ГЕОГРАФИЈА 2018- СКОПСКИ РЕГИОН

Еднодневен семинар

posted Mar 9, 2018, 5:46 AM by МГД администратор   [ updated Mar 9, 2018, 5:46 AM ]

Почитувани колеги,

Македонско Географско Друштво на 21.3.2018 година, организира еднодневен семинар за професорите по географија во основните и средните училишта во Република Македонија.
За повеќе детали, посетете го следниот линк.

НАТПРЕВАРИ ПО ГЕОГРАФИЈА - 2018

posted Nov 15, 2017, 4:37 AM by МГД администратор   [ updated Dec 15, 2017, 2:33 AM ]

Почитувани колеги,

Ве молиме отворете го линкот за да ги прочитате информациите за натпреварите по географија, во организација на Македонското Географско Друштво.ТЕРЕНСКИ СЕМИНАР ЗА ПРОФЕСОРИТЕ ПО ГЕОГРАФИЈА ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА МАКЕДОНСКО ГЕОГРАФСКО ДРУШТВО

posted Oct 16, 2017, 12:59 AM by МГД администратор   [ updated Oct 16, 2017, 1:00 AM ]

На 6 октомври 2017 година од страна на Македонско географско друштво беше организиран теренски семинар за професорите по географија на просторот на Кочанската Котлина. Освен главното предавање од проф. д-р Александар Стојмилов посветено на ДЕМОГРАФСКИОТ И ТЕРИТОРИЈАЛНИОТ РАЗВОЈ НА ГРАДОТ КОЧАНИ, попатно професорот Стојмилов говореше за природно-географските и социо-економските карактеристики на просторот низ кој се одвиваше патувањето, со што беше збогатена едукативната содржина на семинарот.

На просторот на градот Кочани учесниците на семинарот имаа можност да ги посетат етно куќата во градот како дел од проектот Еднакви во културните различности, а во непосредна близина на градот и вештачкото езеро Градче и да уживаат во убавините на околната природа.

Семинарот се одвиваше во пријатна атмосфера и дружење на различни генерации географи.

Во оваа прилика чувствуваме потреба да се заблагодариме на Институтот за географија за обезбедениот превоз за реализација на семинарот.

Голема благодарност до проф. д-р Александар Стојмилов кој со задоволство ја прифати поканата да биде предавач на семинарот.

Воедно голема благодарност до нашите домаќини во Кочани професорите: Драги Рашков, Сашко Стефановски и Елена Крстева, кои ни посакаа добредојде во Кочани.

Благодарност до сите учесници на семинарот кои со своето присуство придонесоа за успешно реализирање на семинарот, со желба семинарите од овој вид да преминат во традиција.


Проф. д-р Билјана Апостоловска Тошевска
Претседател на Македонско географско друштво

Ноември месец на науката, 2017 година

posted Sep 5, 2017, 6:28 AM by МГД администратор   [ updated Sep 5, 2017, 6:28 AM ]

Почитувани колеги и љубители на географијата,

Ве информираме дека во месец Ноември, ќе се одржи настанот „Ноември месец на науката“
За повеќе информации ве молиме отворете го следниот линк 

1-10 of 26